четвер, 18 листопада 2021 р.

ПАТРІОТ УКРАЇНИ ФЕДІР ШИШМАН

 


Перш ніж розповісти про цю подію, звичайно ж, потрібно розказами про самого поета та його творчість.

Федір Михайлович народився і виріс в сім’ї греків Приазов’я у селищі Старий Крим (Маріуполь). Писати вірші почав вже після 30 років, як то кажуть, вже в зрілому віці за покликом Бога. Вся його поезія написана розмовною українською мовою, зрозумілою всім верствам населення.

Поет–патріот, оптиміст, не байдужий до долі своєї країни, щиро люблячий Україну. Він вважає, що кожен українець повинен бути відповідальним за майбутнє своєї держави.
Звертаючись до кожного через свої вірші, він намагається, щоб всі відчули, яка відповідальність надається громадянину у його свідомому житті. Федір Михайлович переконаний, що кожен вірш є підтвердженням думок патріотів України.
Слід зазначити, що поет - людина з принциповою громадською позицією і не тільки на словах. В Буремний час Майдану він був його учасником, а не спостерігачем. Ці трагічні події найшли відображення в збірках віршів «Вставай, Україно!», «Майдан – свободи джерело!».

За живе душу поета бере трагедія, що сталася на Донбасі. «Війна з Росією, - вважає він, - це остання перешкода до нашої дійсності. Народ України став на захист своїх кордонів. Кожна краплина пролитої крові українською нацією є свідомість і переконання в своїй гідності і сподівання на майбутнє».
Цій темі присвячена збірка віршів «До бою встала Україна!». Зараз готується до видання нова книга поета «Жити не по-новому, по совісті».
 
Під час зустрічі з десятикласниками поет розповів про себе, познайомив зі своїми поетичними рядками. Перш за все, в своїй поезії він звертається до молоді. Мабуть тому читає їх школярам, студентам під час своїх зустрічей. Так, нещодавно зустрічався з учнями двох Маріупольських шкіл - № 46 та № 55 та Київських учбових закладів. Як настанова юним – любити Україну, цінувати волю і не забувати тих, хто завоював свободу у тривожні роки становлення лунали поетичні рядки:
«Кожна людина моєї країни!
Славу співай ти своїй Україні!
Кожна людина, яка себе чує,
Вона і другу в горі й болі відчує,
Бо ми від Бога мали таку долю,
Щоб оцінили по-справжньому волю,
Щоб наші діти це все пам’ятали 
І доки живі – не забували…».

Поет зачитав вірші зі своєї останньої збірки «До бою встала Україна!». Кожен з них пронизаний вірою в перемогу, яка неодмінно прийде, не дивлячись на шалений опір з боку як зовнішніх, так і внутрішніх ворогів. Федір Михайлович розказав, що йому приходиться багато спілкуватися із захисниками, бувати у шпиталях, бачити поранених. Їм поет присвятив вірш «Інваліди АТО». Цього вірша він теж декламував присутнім.
Поет поділився спогадами про події Майдану. Його вірш «Вставай, Україно!» неодноразово лунав під час тих бурхливих подій. «Ми стояли за волю, упевнений, що всі ті гасла, що лунали на Майдані, обов’язково здійсняться. І ми будемо жити у самій вільній, незалежній і самій щасливій країні», - підкреслив Федір Михайлович. На останок зустрічі поет увазі присутніх запропонував вірш, який, за його думкою, допоможе ще більше полюбити рідну неньку Україну:

«… Я розкажу про мою Україну
Вічно живу й непомірно красиву.
Хай ці слова українець почує
І свою гідність нарешті відчує…»

Присутні учні разом зі своєю вчителькою О.В. Новіковою дуже уважно слухали шановного гостя і дружньо аплодували за кожний продекламований вірш.
Зі словами подяки до поета звернувся голова районної ради В.М. Мітько. Відзначаючи важливість цієї зустрічі, перший керівник району сказав, що це не остання зустріч з Ф.М. Шишманом, з ним зустрінуться учні та місцева спільнота . «Ваше творчество достойно внимания, - отметил Василий Михайлович. Такие встречи необходимы, чтобы наше подрастающее поколение выросло настояними патриотами, которые изменят нашу жизнь, страну к лучшему…».
В знак поваги до творчості поета, до його грецького коріння, на згадку про зустріч начальник відділу культури та туризму РДА М.П. Галікбарова подарувала гостю книгу «Приазовская степь – ты моя колыбель», автори якої наші земляки-греки. 
В свою чергу, поет подарував збірки віршів зі своїм автографом кожному школяреві та присутнім керівникам. Близько 200 примірників творів Ф.М. Шишмана будуть передані бібліотекам району.  


Публікацію  підготував   Роман Шуховський

Немає коментарів:

Дописати коментар

ПАТРІОТ УКРАЇНИ ФЕДІР ШИШМАН

  Перш ніж розповісти про цю подію, звичайно ж, потрібно розказами про самого поета та його творчість. Федір Михайлович народився і виріс в ...